Værd at vide om Lillevang
Indledning
Plejehjemmet Lillevang byder dig hjerteligt velkommen
Her finder du svar på nogle af de mange spørgsmål, der kan være, når du skal flytte på plejehjem. Her vil du og din pårørende finde mange svar på praktiske ting. I er også altid velkomne til at snakke med personalet.
Når du flytter ind på Lillevang, flytter du ind i din egen bolig. Alle beboere har deres egen bolig og i fællesrummene er der mulighed for at møde hinanden og hygge sig.
Det er personalets ønske, at du kommer til at føle dig hjemme. Vi vil sammen med dig og dine pårørende arbejde på at imødekomme dit behov for pleje og omsorg.
Vi ønsker at bidrage til, at du lever et værdigt og selvstændigt liv. Derfor har vi fokus på dialog og samarbejde, du vil altid kunne få en samtale om dine ønsker og behov. Vi inddrager også gerne dine pårørende i samarbejdet, hvis du ønsker det.
Vi vil gøre, hvad vi kan, for at det er hjemligt, trygt og godt for dig at bo på Lillevang.

Indflytning på Lillevang
Den fysiske indflytning aftaler du med Boligselskabet Farumsødal. Indflytning kan først finde sted når der er foretaget indflytningssyn.
Vi på Lillevang ønsker, at du flytter ind på en hverdag, så vi har god tid til at tage imod dig.
Du skal melde flytning til kommunen senest fem dage efter du har skiftet bopæl. Dette gør du på www.borger.dk.
I forbindelse med indflytning på Lillevang, er der nogle ting plejehjemmet tager sig af og andre ting som boligselskabet står for.
Når du har sagt ja tak til en bolig, vil boligselskabet:
Sende en lejekontrakt til dig. Den skal du underskrive og returnere hurtigst muligt
Kontakte dig eller dine pårørende og aftale en indflytningsdato.
Du og dine pårørende mødes med en repræsentant for boligselskabet i lejligheden. Her skal du vise en kvittering på, at det fulde kontraktbeløb er indbetalt og du får udleveret en nøgle.
Fejl- og mangellisten sendes til dig eller dine pårørende. Den skal du udfylde og sende retur til boligselskabet, senest 14 dage efter din indflytning. Samtidig sender boligselskabet en indflytningsrapport til dig.
Hvis du har søgt indskudslån hos kommunen, skal medbringe en kopi af lånedokumentet, og en kvittering for indbetaling af huslejen.

Fakta om Lillevang
Lillevang ligger i et naturskønt område i den vestlige del af Farum, Lillevænget 1-111, med udsigt til de fredede arealer i den grønne kile.
Lillevang er bygget i 1998 og er en lav bebyggelse, hvor facaderne er beklædt med cedertræ.
I 2024 er der bygget til på Lillevang, så plejehjemmet nu består af fem huse:
Kornelhaven, Syrenhaven, Magnoliehaven, Blommehaven og Rosenhaven. I hvert hus er der 24 – 39 boliger, som er opdelt i mindre grupper. Lejlighederne er placeret omkring et fællesareal med mulighed for at samles i hygge- eller spisekroge. Der er tekøkken med køleskab i alle boliger. I alle afdelingerne er der adgang fra fællesarealet til en fælles terrasse/gårdhave.
Det nybyggede Rosenhaven adskiller sig ved at være i to etager, her er der adgang til fælles altaner.
Forsikring
Du skal selv tegne en indboforsikring, hvis du ønsker det.
Kontaktperson
På Furesø Kommunes plejehjem får du tilknyttet en fast kontaktperson. Kontaktpersonen vil være den, du primært samarbejder med, og kan lave aftaler med vedrørende din hverdag. Kontaktpersonen vil hjælpe dig med at have overblik over din dagligdag og have styr på eventuelle aftaler. Efter aftale med dig, kan din kontaktperson også være i kontakt med dine pårørende.
Indflytningssamtale
Når du har fået tilbudt en bolig på Lillevang, vil du blive kontaktet, for at aftale et tidspunkt for en indflytningssamtale. Her er dine pårørende også meget velkomne til at deltage. Når vi skriver pårørende, mener vi både venner, familie og bekendte.
Først og fremmest vil vi lære jer bedre at kende. Sammen snakker vi om gensidige forventninger i forhold til vaner, ønsker og behov, for at du kan få en meningsfuld hverdag på Lillevang. Vi gennemgår også velkomstmappen og svarer på eventuelle spørgsmål.
Tre mdr. efter indflytning inviteres du og evt. dine pårørende til en opfølgende samtale omkring den første tid på Lillevang.
En gang om året inviterer vi til en samtale, hvor vi sammen følger op på, hvordan samarbejdet går, og hvordan du trives i din hverdag på Lillevang.
Boligen
Lejemålet og dertilhørende fællesarealer er alment og hører under Boligselskabet Farumsødal. Det er boligselskabets ejendomskontor du kan kontakte, hvis der opstår udfordringer i boligen i boperioden.
Lejlighederne er ca. 64 m2 fordelt på to rum (42 m2) + en del af fællesarealet.
Huslejekontrakten indgås med:
Boligselskabet Farumsødal.
Farum Hovedgade 54
3520 Farum
Mail: Nordtoft@domea.dk Tlf: 7644 4550 ml 8-10
Møblering
Boligen er istandsat ved indflytning. Du har selv ansvaret for at vedligeholde boligen indvendigt.
De fleste af boligerne på Lillevang har udgang til en lille terrasse, som du selv skal passe og vedligeholde.
Du og dine eventuelle pårørende er selv ansvarlig for at indrette din bolig. Indretningen skal være i overensstemmelse med dit plejebehov samt med de arbejdsmiljømæssige hensyn, der er til vores personale. Din kontaktperson hjælper dig gerne hvis du har spørgsmål om indretningen.
Der er plejeseng i boligen, som skal benyttes af hensyn til personalets arbejdsmiljø. Sengens placering i stuen aftaler du med din kontaktperson. Du skal selv sørge for gardiner og for ophængning af lamper, billeder etc.
I de boliger der er bygget i 2024, er der lys i hele lejligheden. I de boliger der er ældre, er der kun lys i tekøkkenet og på badeværelset. Spørg os, hvordan det er i din bolig.
Du skal selv sørge for at opsætte lamper. Personalet hjælper gerne med udskiftning af lyspærer, men du er selv ansvarlig for at indkøbe pærerne.
Grundet din sikkerhed anbefaler vi, at du ikke lægger gulvtæppe eller små tæpper på gulvet. Tæpperne kan udgøre en faldrisiko for dig og personalet. Det kan blive nødvendigt at fjerne gulvtæpperne igen, hvis du senere får behov for hjælpemidler.
Medielicens
Hvis du har eget fjernsyn vil du fortsat blive opkrævet medielicens via din skat.
På Plejehjemmet Lillevang har vi YouSee. Du betaler for en kanalpakke via din husleje.
Pakken kan opsiges ved at henvende sig til Farumsødals ejendomskontor. Dog vil der være en lille andel til vedligeholdelse af antenne, som ikke kan opsiges.
Ønsker du flere kanaler eller en anden udbyder skal du selv betale og tilmelde dig.
Dyne og puder
Du skal selv medbringe dyne og pude. Vi anbefaler, at dyne og pude kan vaskes ved 60 grader. Det er en god idé med en reserve dyne og pude.
Værdigenstande
Vi kan desværre ikke opbevare dine værdigenstande. Vi påtager os ej heller ansvaret for bortkomne penge eller værdigenstande.
Opbevaring af penge, smykker og andre værdigenstande i din bolig er på eget ansvar. Vi anbefaler, at du anskaffer en safety-box, hvor du kan opbevare dine værdigenstande.
Lidt småpenge til indkøb af is eller andet kan også være rart at have.
Rygning og brug af levende lys
Du må gerne ryge i din egen bolig. Døren skal være lukket, når der ryges. Rygning er ikke tilladt på fællesarealerne.
Af hensyn til brandfare, er det IKKE tilladt at ryge i sengen. For at øge din sikkerhed, vil vi opfordre dig til at indkøbe et rygeforklæde, som du kan tage på, når du ryger. Vi opfordrer også til, at du anskaffer dig en luftrenser, hvis du ryger indendørs.
I henhold til arbejdsmiljølovgivningen, skal din bolig være udluftet mindst en halv time, før personalet kan hjælpe dig i din bolig.
Vi anbefaler at dine pårørende og gæster ryger udendørs, og at de selv tømmer askebægre efter brug.
Det er af brandhensyn ikke tilladt at have levende lys i boligen.
Post
Der er postkasser udenfor hver hovedindgang til den enkelte afdeling. Personalet går gerne en lille tur med dig ud til din postkasse, så du kan hente din post.
Værd at vide
Når du flytter ind, beslutter du hvilke ydelser du vil købe. Ved indflytningssamtalen gennemgår vi indholdet af servicepakken. Den udfyldes og underskrives herefter. Hvis du ikke ønsker at købe serviceydelserne, skal du eller dine pårørende indkøbe personlige artikler, lave mad, vaske dit tøj osv. Du får udleveret oplysninger om servicepakken sammen med denne velkomstpjece.
Opkrævning af serviceydelser sker forud for en måned og kan med fordel tilmeldes Betalings Service (BS).
Hvis du ikke selv er i stand til at tilmelde dig til BS kan der udleveres en fuldmagt hos personalet.
Hvis du efterfølgende ønsker, at ændre i indholdet af servicepakken, skal du kontakte den daglige leder på plejehjemmet.
Rengøring
Din bolig vil blive rengjort ud fra kommunens serviceniveau og kvalitetstandarder. Der indgår desværre ikke hovedrengøring.
Rengøringen er gratis, men rengøringsartiklerne skal du selv betale. Rengøringsartiklerne indgår i servicepakken.
Hvis du har fravalgt denne ydelse, skal du selv eller dine pårørende indkøbe de rengøringsartikler, der indgår i pakken. Du skal være opmærksom på, at der fra arbejdstilsynets side foreligger nogle ganske bestemte regler for hvilke rengøringsmidler, der er tilladt at benytte. Det er i henhold til arbejdsmiljølovgivningen kun tilladt at indkøbe de anbefalede produkter.
Pudsning af vinduer er en del af servicepakken.
Samtykke og tavshedspligt
Alle vores medarbejdere har tavshedspligt. Det betyder, at personalet IKKE må oplyse dine pårørende og andre om dine personlige forhold som f.eks. sygdom, behandling, indlæggelser med mere.
Du skal samtykke, for at vi må dele dine personlige oplysninger med dine pårørende. Du vil blive spurgt mundtligt, hvad du gerne vil give samtykke til, og vi dokumenterer det i vores omsorgssystem.
Generel fuldmagt/ fremtidsfuldmagt
Vi anbefaler, at du giver fuldmagt til, at dine pårørende kan hjælpe dig med dine økonomiske og personlige forhold, eksempelvis til at betale regninger eller søge om støtte til hjælpemidler. Vi anbefaler, at du får udarbejdet en skriftlig fuldmagt, som vi kan opbevare i din journal.
Det kan også være en god ide at oprette en fremtidsfuldmagt, der kan sættes i kraft, hvis du på grund af alvorlig sygdom eller mental svækkelse (fx demens) ikke længere kan tage dig af dine egne forhold og ikke længere er habil til at give en almindelig fuldmagt. Du kan læse mere om fremtidsfuldmagt på hjemmesiden www.borger.dk.
Hvis du ikke er fritaget for digital post, har du mulighed for at give pårørende læseadgang til din digitale postkasse. Det kan du læse mere om på hjemmesiden borger.dk
Brug af apotek og håndtering af medicin
Det er din læge, der ordinerer din medicin. Det er KUN medicin, som er ordineret af din læge, som personalet kan dosere. Vitaminer og andet håndkøbsmedicin kan kun doseres, hvis lægen har ordineret det, og det står på vores medicinskema.
I Furesø Kommune arbejder vi henimod, at det er apoteket der doserer din medicin. Hvis apoteket doserer din medicin, doseres der til 14 dage ad gangen. Dosispakket medicin øger sikkerheden for at medicinen er doseret korrekt, samtidig med at det frigiver tid til vores personale, så de kan tage sig af andre opgaver.
Plejehjem i Furesø Kommune samarbejder med kommunens to apoteker, der er beliggende i henholdsvis Farum og Værløse. Apotekerne kan levere medicin ugentligt og ved akut behov samme dag direkte til plejehjemmet. Akut medicin, der ikke kan nå at komme med de planlagte udbringninger, forventes det at dine pårørende henter. Alternativt vil medicinen blive bragt ud med taxi på din regning.
Forudsætningen for at få leveret medicin fra apotekerne er, at du har en konto, som er tilmeldt et automatisk betalingssystem. Du kan tilmelde dit eget eller din pårørendes kort.
Hvis ikke du har MitID eller betalingskort, kan der oprettes betaling via Betalingsservice (BS).
Vi har erfaring med, at der undertiden kan blive behov for at sende en urinprøve eller anden prøve til egen læge. Derfor er det vigtigt, at du selv er i stand til at betale – hvad enten det er kontant eller med kort. Lillevang kan ikke tilbyde at aflevere prøverne.
Almen praktiserende læge
Der er tilknyttet en fast plejehjemslæge på alle plejehjem i Furesø Kommune. Plejehjemslægen kommer flere gange om måneden. Du vil ved indflytningen blive spurgt, om du vil tilknyttes vores faste læge. Det er gratis for dig at skifte læge i forbindelse med flytning.
Du har selvfølgelig ret til at beholde den praktiserende læge du har haft tidligere. Du skal sikre dig at din læge vil komme på hjemmebesøg, hvis du ikke selv kan komme til lægen.
Dit lægevalg skal registreres på hjemmesiden www.borger.dk
Læge-, tandlæge og hospitalsbesøg
Lillevangs personale kan ikke følge dig til besøg og behandlinger hos læge, tandlæge og hospital. Det er som udgangspunkt dine pårørende, som skal hjælpe dig i disse situationer. Det er dig selv eller dine pårørende, der skal sørge for transporten til behandlinger ud af huset.
Hvis du ikke selv kan og ikke har pårørende til at hjælpe dig med at kontakte læge, tandlæge, frisør, fodterapeut mv, hjælper personalet dig gerne med at bestille tid.
Det er muligt at få handicapkørsel med Movia Flextrafik, hvis du er bevægelseshæmmet eller har et omfattende synshandicap.
Du kan ansøge om handicapkørsel på hjemmesiden https://www.furesoe.dk/borger/handicap-og-psykiatri eller ved at ringe til Movia Flextrafik på 7026 2727.
Tandlæge og tandtekniker
Du skal selv vælge tandlæge/tandtekniker.
Der er mulighed for omsorgstandpleje i Furesø Kommune. Det er personalet, som efter et individuelt skøn, vurderer om du opfylder betingelserne for at blive henvist. Spørg din kontaktperson.
Du skal selv betale en del af regningen, selvom du er tilknyttet omsorgstandplejen.
Fodpleje
Lillevang anbefaler, at du får tilset dine fødder af en fodterapeut, men kan ikke anbefale en bestemt fodterapeut.
Det er kun fodterapeuter der er autoriseret sundhedsprofessionelle.
Frisør
Ønsker du at blive klippet, findes der frisører, som tager på hjemmebesøg. Vi kan ikke anbefale en bestem frisør.
Måltider og kaffetilbud
Maden på Lillevang bliver leveret fra det fælles køkken på Lillevang og anrettes i husene. Der bliver serveret varm mad til frokost og smørrebrød til aften.
Morgenmad serveres mellem kl. 7 – 10.30, alt efter hvornår du vågner. Frokosten serveres kl. 12 og aftensmaden omkring kl.17.30/18.00.
Formiddag, eftermiddag og sen aften kan du få mellemmåltider hvis du har behov.
Hverdagsaktiviteter på Lillevang
I Furesø kommune arbejder vi med en rehabiliterende tilgang til den pleje, støtte og aktivitet vi tilbyder. Vi er bevidste om, at få fokus på de ressourcer, som du har og får dem inddraget i hverdagens mange aktiviteter.
På Plejehjemmet Lillevang vil vi støtte dig i at udføre og deltage i de aktiviteter, som er betydningsfulde for dig. Vi forsøger at hjælpe dig på en sådan måde, at du kan varetage dine personlige og praktiske hverdagsaktiviteter på en meningsfuld måde.
Du kan deltage i forskellige sociale fællesskaber og konkrete aktivitetstilbud som for eksempelfysisk træning og fællessang.
I de enkelte afdelinger/haver hænger der et ugeskema, hvor du kan se hvad der foregår i de enkelte huse. Du kan deltage i det, som du har lyst og mulighed for.
Aktivitetscenter på Lillevang
På Lillevang ligger et aktivitetscenter, som også borgere uden for plejehjemmet dagligt benytter.
Du er velkommen i aktivitetscentret. Det kræver blot, at du i samarbejde med aktivitetscentrets medarbejdere vælger præcist hvilke aktiviteter, du ønsker at deltage i.
Der er mange forskellige tilbud, blandt andet fitness, gymnastik, boldspil, billard, kortspil, banko, lokalhistorie, litteratur, musik, gåture og udflugter.
Aktivitetscentret afholder også aktiviteter i de enkelte huse.
Træning
Du vil inden for de første uger efter indflytning blive kontaktet af en
fysio- eller ergoterapeut, som tilbyder at vurderer, om du har brug for hjælpemidler, samt hvordan du bedst holder din krop ved lige.
Du vil, hvis der er behov for det, blive tilbudt genoptræning. Træningen foregår der, hvor det er mest relevant for dig, for eksempel i din egen bolig, udendørs eller i træningslokalet i hovedbygningen.
Fysio- og ergoterapeuterne er ansat på Furesø Kommunes Genoptræningscenter, og har deres daglige gang på Lillevang.
Boblberg – en digital platform til pårørende
Boblberg er en lukket digital platform, hvor vi kommunikerer med dine pårørende. Det er et sikkert forum, hvor det kun er dem der er medlem af gruppen, der kan se opslagene og billederne. Boblberg tilbydes på alle kommunens plejehjem. På Lillevang findes der en gruppe for hvert hus. Det er kun pårørende, beboere og personale til det enkelte hus der kan være med. Der kan sagtens være flere pårørende pr. beboer.
Du skal udfylde en samtykkeerklæring, hvis du og dine pårørende ønsker at bruge Boblberg.
Hvad kan Boblberg bruges til?
På Boblberg lægger vi billeder op fra dagligdagen, så dine pårørende får indblik i, hvad du oplever. Vi vil også have mulighed for at dele praktiske informationer.
Pårørende på Lillevang
Vi ønsker, at dine pårørende skal føle sig godt tilpas, når de besøger Lillevang. Dine pårørende kan altid henvende sig til din kontaktperson med spørgsmål.
Vi vil gerne invitere dine pårørende med ind i fællesskabet i husene. Dine pårørende er altid velkomne til at opholde sig i fællesarealerne og til at være med, når der er gudstjenester, sangeftermiddage, film som vises på TV eller ved andre aktiviteter.
Vi tager altid gladelig imod en hjælpende hånd og input der kan bidrage til den gode stemning.
Besøgende
Vi vil meget gerne invitere dine pårørende til en kop kaffe sammen med dig, når de er på Lillevang. Derfor modtager vi meget gerne kaffedonationer, så vi har mulighed for at brygge en kande kaffe til jer. Kagedonationer er også meget velkomne.
Pårørendemøder
Der bliver holdt pårørendemøde i de forskellige huse. Det er lederen af det enkelte hus der inviterer. Formålet med møderne er at kunne snakke om dagligdagen og udfordringerne i de enkelte huse.
Fødselsdage og mærkedage
Du er meget velkommen til at holde en komsammen eller en anden mærkedag sammen med dine pårørende. På hverdage i dagtimerne er det muligt at låne lokalet ”Fristedet”, der ligger i hovedbygningen.
I skal give besked til din kontaktperson, som vil hjælpe med at finde en dato for, hvornår sammenkomsten kan afholdes.
I står selv for at planlægge, gennemføre og rydde op efter arrangementet.
Bus
Lillevang ejer en bus, som vi bruger til udflugter og byture. Det er personalet der er chauffør.
Bussen kan køres af alle med almindeligt kørekort. Pårørende er meget velkomne til at låne bussen til en udflugt, festlig begivenhed eller et besøg i nærområdet. Inden man låner bussen, skal man oplæres af en medarbejder fra service eller aktivitetscenteret i, hvordan man fastspænder en kørestol.
Den sidste tid
Hvis du har særlige ønsker til den sidste tid, vil vi gerne vide det. Det kan være ønsker i forhold til din religion, særlige aktiviteter, mad, at ”blive sunget” ud eller andet.
”Vågetjenesten i Furesø” er et fælles projekt for Ældresagen og Røde Kors. De kan være der, hvis dine pårørende ikke kan være hos dig. Deres formål er at skabe tryghed, nærvær og omsorg i de sidste døgn og timer af livet. Vågetjenesten kan kontaktes via lederen i dit hus.
Fravalg af behandling i den sidste tid
Du har altid ret til at sige nej til behandling. Det gælder også, hvis du er uhelbredeligt syg, og lægen kun kan tilbyde livsforlængende behandling, f.eks. kemoterapi, respiratorbehandling, hjertemedicin eller antibiotika.
Du har også ret til at sige nej til at blive genoplivet i den aktuelle sygdomssituation, hvis du skulle få hjertestop. Hvis du har bestemt, at du ikke vil genoplives, må sundhedspersonalet ikke forsøge at genoplive dig.
Tal med din læge
Hvis du overvejer at sige nej til livsforlængende behandling, eller hvis du ikke ønsker at blive genoplivet efter hjertestop, skal du tale med din læge. Lægen kan fortælle om de behandlingsmuligheder, der er i din situation og om konsekvenserne, hvis du vælger ikke at få behandling. Selvom du har sagt nej til livsforlængende behandling, kan du stadig få smertestillende medicin, hvis du ønsker det.
Du kan læse mere på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmesidehttps://stps.dk/borger-og-patient/rettigheder-som-patient/en-god-afslutning-paa-livet/fravalg-af-behandling-i-den-sidste-tid.
Frivillige og kontaktinformation
Lillevangs venner
I november 2006 så foreningen ”Lillevangs Venner” dagens lys. Lillevangs Venner er en upolitisk forening for frivillige, hvis formål er at forsøde hverdagen for beboere og borger ved forskellige former for underholdning, musik, gåture, oplæsning og andre små aktiviteter i de enkelte huse.
Du er velkommen til at støtte foreningen, de bliver altid glade for folk der har lyst til at hjælpe med stort og småt.
Kontaktinformationer
Hovednummer: 7216 4300
Kornelhaven: 7216 4303
Magnoliehaven: 7216 4306
Syrenhaven: 7216 4305
Blommehaven: 7216 4310
Rosenhaven: 7216 4260
Aktivitetscentret: 7216 4377